Van Holsbeeck: "Anderlecht heeft ook kapitaalkrachtige mensen, maar laten ons niet opjagen door andere"

Herman Van Holsbeeck mag opgelucht ademhalen, want de wintertransferperiode is alweer achter de rug en Anderlecht lijkt de eindsprint van de competitie versterkt te kunnen inzetten. Met Demy De Zeeuw kwam een voormalig Nederlands international naar Brussel, en ook Lucas Biglia bleef ondanks een transfersoap op het oude nest.


Een gokje doet Van Holsbeeck wel met Anthony Vanden Borre: 'Toen eerst iemand uit zijn entourage mij belde en voorstelde om Anthony terug naar Anderlecht te halen, heb ik geantwoord: 'Neen, dat doe ik niet.' 


Enkele dagen later belde Anthony zelf. Met de vraag of we gewoon eens konden babbelen. Ik kon zó aanvoelen dat Anthony hulp nodig had en ik liet de jongen bij mij thuis komen - mijn vrouw was er ook. Ik herinnerde mij Anthony als de ket met zijn pet scheef op zijn hoofd en gaten in zijn jeans. Maar die avond wist Anthony - met een bril en een baard - niet goed hoe hij zich moest gedragen. Hij geneerde zich zelfs een beetje. Hij had getest bij West Ham en was tot de pijnlijke vaststelling gekomen dat hij eigenlijk geen voetballer meer was. Anthony klonk radeloos. Hij wilde snel een oplossing vinden, anders was zijn carrière afgelopen: 'Zonder voetbal ben ik niets, ik vraag een laatste kans.' Na een uur heb ik de trainer gebeld en gevraagd of hij eens kon langskomen. John van den Brom had een gesprek met Anthony en op het einde van de avond heb ik beloofd mijn best te doen om het bestuur te overtuigen. Dat bleek niet evident...'Kende John van den Brom hem?

(schudt het hoofd) 'John kreeg heel wat informatie van Besnik Hasi, die nog samenspeelde met Anthony, en zelf bekeek hij enkele dvd's van Anthony. Over diens talent kan geen discussie bestaan. Bij Anthony gaat het veeleer over speldiscipline en over regelmaat. Toen ik donderdagavond omstreeks 20u30 mijn bureau verliet, zag ik Anthony uit de fitnesszaal komen, in zijn eentje. Ik heb het gevoel dat hij de ernst van de situatie begrijpt. Stilaan kon hij de mensen die hem bleven steunen op één hand tellen. Vooral Mbo Mpenza en makelaar Christophe Henrotay trachtten om Anthony nog iétwat structuur te geven.'U greep wel naast échte prioriteiten als spitsen Milik en Kléber, de Zweedse middenvelder Hiljemark en Laurens De Bock.

'Tja, Milik koos voor Leverkusen, en Hiljemark, die zelfs een dag ons trainingscomplex bezocht, verkoos PSV. Dat zijn dingen waar je weinig kunt aan doen. Het dossier van De Bock lag anders. Ik kreeg van mijn bestuur een budget van twee miljoen voor De Bock, eventueel ook nog met Odoi in de deal. De speler en zijn familie wilden graag komen; die mensen toonden veel klasse naar Anderlecht toe. Vervolgens maakte Lokeren gebruik van nog andere interesse voor De Bock (van Club Brugge) om de prijs op te drijven. Ik heb daar niet eens problemen mee. Uiteindelijk is voor De Bock een prijs betaald die Anderlecht niet wilde geven. Enerzijds vind ik het jammer dat De Bock niet bij ons speelt. Op dit moment is Deschacht op de linksachter titularis. Ik weet nú al dat Safari, die volgend seizoen in zijn laatste contractjaar zit, deze zomer zal vragen om te vertrekken: 'Ik ben international in Zweden, als ik naar het WK wil, moet ik spelen.' De Bock zou het ideale alternatief geweest zijn en hij had zes maanden kunnen acclimatiseren. Langs de andere kant heeft Anderlecht in het verleden vaak té veel betaald voor spelers. Malanda is een ander goed voorbeeld: ik vind drie, vier miljoen voor iemand die tien goeie matchen speelde in België gewoon te veel.'


En dan is er nog Kléber... 

'Met Porto kan ik nooit meer een transfer doen. We hebben alles correct gespeeld, via managers was er een principeakkoord. Toen we terugkeerden van onze oefenstage was alles eigenlijk geregeld. En de dag erna schreeuwen ze plots moord en brand. De prijs ging de lucht in: we zouden een miljoen euro op tafel moeten leggen om hem te huren, zonder optie tot aankoop. Daarop zijn we afgehaakt. Jammer, want de speler wilde absoluut naar ons komen.'

Club Brugge betaalde wél doodleuk drie miljoen voor De Bock. Moet Anderlecht op de markt zijn meerdere erkennen in Club?

'Als het moet, kunnen wij óók drie of vier miljoen betalen. Als wij een speler zien waar we ábsoluut voor willen gaan, haalt Anderlecht die speler binnen. In de Raad van Bestuur van deze club zitten behoorlijk wat kapitaalkrachtige mensen, hoor. Maar wij laten ons niet opjagen door anderen.'De grootste transfersoap kwam er door uw Argentijnse kapitein Lucas Biglia. Hebt u er nooit aan gedacht hem zijn zin te geven en uw prijs te laten zakken?

'Er waren inderdaad clubs die tussen vier en vijf miljoen wilden betalen voor Lucas. Maar zoals het is gespeeld... (schudt het hoofd) Neen, er moet een minimum aan ethiek zijn, vind ik. Net voor Nieuwjaar is aan Lucas verteld dat het voor Anderlecht superbelangrijk is om dit seizoen opnieuw de titel te behalen - de kampioen is immers rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. We hebben Lucas gezegd: 'We kennen je ambities, we gunnen je een transfer en eenmaal de titel binnen is, zullen we de deur openen voor je en zullen we niet discussiëren over een miljoen meer of minder, maar deze winter doen we geen enkele sterkhouder weg.' Wij vonden dat een correcte afspraak. Als ik dan zie hoe alles is gelopen... Dat konden wij als club niet tolereren. Trouwens, andere spelers en hun makelaars keken met gretige blik toe of we water in de wijn zouden doen. Ik moet toegeven dat het contract van Lucas tot 2015 in ons voordeel was. Als hij de wet van 78 had willen toepassen, zou de schadevergoeding voor Anderlecht zelfs hoger oplopen dan de contractueel vastgelegde transfersom. (droog) Maar goed, Lucas had migraine, hé.'En hoe moet het verder met Juhasz?

John Van den Brom blijf intussen hoge ogen gooien. "Na drie weken kwam hij mijn bureau binnenvallen. 'Ik weet waarom jullie al die jaren niets meer voorstellen in Europa. Jouw probleem is de verdediging.' Zo geweldig gezien vond ik dat eerst niet. Tot John inging op wát de defensieve problemen waren. 'Alle verdedigers kruipen achteruit, man. Ik heb een linksvoetige centrale verdediger nodig. Als ik niet hoog kan spelen met mijn defensie en de opbouw kan niet beginnen bij minstens een van mijn twee centrale verdedigers, dan kan ik weinig aanvangen.' Dat was even schrikken voor mij, want ik wist meteen: 'Wat gaan we doen met Juhasz?' Die jongen was tenslotte vijf jaar sterkhouder van Anderlecht. John heeft echter iedereen kunnen overtuigen van zijn gelijk."

vanholsbeeck

Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen
Bayern zonder enkele grote namen
Jan Mulder: "Slechts 100 miljoen voor een club als Anderlecht? Dat is al te gortig"
Anderlecht ontkent problemen Emilio Ferrera

Meer nieuws...