Volledige interview Van Holsbeeck: "Demy de Zeeuw blijft mogelijk"

Anderhalve maand nadat Herman Van Holsbeeck onwel werd en op een televisie in het ziekenhuis 'zijn' Anderlecht moest gadeslaan, zit de manager van de landskampioen weer gevangen in de mallemolen van de winterkoopjes.. Biglia die met de noorderzon (en schele koppijn) verdwijnt, Laurens De Bock die door de vingers glipt omdat Club Brugge nog een goudader aanboorde: aan werk en stress geen gebrek. 'En toch probeer ik een nieuwe man te zijn.' Herman Van Holsbeeck, vijf kilo lichter, maar even lucide. 'Anderlecht gaat nog iets proberen voor 31 januari.' 
'Een koffie. Met twee melkjes en twee suikertjes graag. Canderel, aub. Ik moet toch iets aan mijn gezondheid doen, hé.' Eind november werd Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck geveld door een inzinking tijdens een raad van bestuur. Oververmoeidheid luidde de diagnose in het ziekenhuis. En dus beterde hij zijn levensstijl. Of dat probeert hij tenminste, want dit interview werd tussen de meetings met spelersmakelaars geperst, terwijl de gsm voortdurend zeurt op de achtergrond en er na een uurtje al vier wachtenden in de rij stonden. Dat Van Holsbeeck net een vakantie achter de rug heeft, lijkt alweer een eeuwigheid geleden. 


'Ik zal niet zeggen dat de hel losbrak bij mijn terugkeer, maar het scheelde niet veel. Het begon bij de migraine van Biglia en sindsdien stopten de dossiertjes niet meer. En het wordt steeds ingewikkelder. Er is minder geld op de markt waardoor meer makelaars zich overal proberen tussen te wringen. Ik zal blij zijn als de transferperiode voorbij is.' Hoe was uw vakantie? 

'We wilden oorspronkelijk New York bezichtigen, maar mijn vrouw vond dat uiteindelijk geen goed idee. Een wijs besluit. Het werd Dubai: zon, strand en uitrusten. En een beetje lezen, wat alleen op vakantie lukt: mijn vrouw Vijftig Tinten Grijs en ik het boek van Frédéric Deborsu over het koningshuis.' Ging de gsm af in Dubai?

'Ik heb een afspraak met mijn vrouw dat ik een uurtje had om mijn mails en berichten te checken wanneer we ons klaarmaakten voor de avond. En ik heb een goede secretaresse die me alleen iets stuurt wanneer het nodig is. Maar dat spel van mijn vriend Lucas Biglia maalt uiteraard door je hoofd.' Hoe lastig is het om die iPhone aan de kant te laten?

'Het moet gewoon. Je kan zeven dagen op zeven bezig blijven, maar toen ik in het ziekenhuis lag, zei de dokter me dat het kerkhof vol onvervangbaren ligt. Dat klopt. Anderlecht zal blijven bestaan. Zonder Biglia en zonder Van Holsbeeck. Eens de transferperiode voorbij is, zal ik moeten leren om zelf mijn agenda te beheren en niet omgekeerd. Ik heb een eivolle agenda, maar als iemand belt die me dringend wil zien, pak ik dat ertussen. In feite mag dat niet. Dat vergt een discipline die ik nog niet heb omdat ik jarenlang alles aannam. Dan ben je van veel op de hoogte, maar het sloopt je lichaam. Als manager van een club is het nooit meer rustig. Maar ik klaag niet. Als je van je hobby je beroep kan maken...' 
Had u die inzinking eind november voelen aankomen? 

'De laatste tijd zijn er veel verplichtingen bovenop de job. Donderdag was ik bijvoorbeeld uitgenodigd op een gala van Mercedes. Als je wil heb je elke dag iets waar je de club kan vertegenwoordigen. In de week van mijn voorval was ik drie dagen na elkaar zeer laat thuis. Wanneer je dagen na elkaar om 2 uur in je bed kruipt en om 7.30 uur weer opstaat, krijg je een tik. In mijn hoofd ben ik nog 35 jaar, maar op dat moment voel je dat je lichaam het moeilijk volhoudt. Ik begreep dat niet, want jarenlang werkte ik zeven op zeven en voelde ik de vermoeidheid niet. De dokter wees me erop me dat je vaak draait op adrenaline. Tot een moment dat alles rustig gaat en die adrenaline wegvalt. En dan, boem.' 
Ziet u aan oude foto's dat deze job u zichtbaar sloopt? 

'Zeker. En je ziet vooral het verschil voor en na een vakantie. Ik zag Michel Louwagie woensdag op de beker en dat was een andere man in vergelijking met eind december. En dat geldt voor elke clubleider. Bij Yvan Vandamme van Cercle Brugge hoor ik alleen al aan zijn stem dat hij het moeilijk heeft. Die vreet ook zijn kas op als Gudjohnsen naar de buren gaat of Aoulad niet wordt vrijgegeven door Charleroi. Maar dat is de kick van deze job: in elke crisis de machine die op gang komt, doen stoppen. En die passie voor voetbal is nog ongeschonden.' Sport u nu dagelijks? 

'Neen, maar ik heb boven bij ons thuis een hometrainer en ik heb daar een tv geïnstalleerd. Ik fiets terwijl ik naar het nieuws kijk. Anders is het me te saai.' 


'Ik heb vooral mijn eetgewoontes moeten veranderen. Als je veel stress hebt, ben je een emotionele eter. Dan eet je te veel, te snel en profiteer je niet van een maaltijd. In Turkije op oefenkamp mocht ik op aanraden van onze dokters geen pasta of brood eten. Wel havermoutpap en sla. Ik ben geen bladeter en als je dat twintig jaar niet was, moet je dat ook leren smaken. Ik probeer een nieuwe man te worden. Ik ben nu toch al vijf kilogram kwijt door mijn voedingspatroon aan te passen. En ik voel me wel beter. ' Hoe lang denkt u het als manager nog te kunnen trekken? 

'Anderlecht is geen duivenkot: wij hebben een traditie van weinig voorzitters en managers, vaak aan elkaar verbonden. Je had Albert Roosens en Eugène Steppé, Constant Vanden Stock en Michel Verschueren en nu Roger Vanden Stock en ikzelf. Ik zal mijn functie verlaten als Roger beslist ermee te stoppen. Ik zit hier nu tien jaar, maar ik wil geen karikatuur van mezelf worden. Over enkele jaren zal de jongere generatie het overnemen. Ik ben 58. Eens je zestig wordt, moet je mensen klaarstomen voor deze job.' Dan is het toch verbazend dat u geen sportief directeur aanstelt zoals Club Brugge doet met Arnar Gretarsson of Genk met Gunter Jacob. Een rechterhand zou uw taak verlichten. 

'Al die functietitels, what's in a name . Kijk naar Ajax: de twee grootste namen in het Nederlandse voetbal, Johan Cruijff en Louis van Gaal, konden er niet door dezelfde deur. Waarmee ik wil zeggen: met of zonder technisch directeur moet je kijken hoe de domeinen afgebakend zijn en hoe mensen met elkaar kunnen omgaan. Dat is het belangrijkste in een club. Ik heb het al meegemaakt dat een trainer niet overweg kon met zijn technisch directeur. Nog zoiets: hoe meer mensen in een organisatie, hoe moeilijker het wordt.' Was het dictatorschap van Luciano D'Onofrio bij Standard dan een rolmodel?

'Dat is misschien te extreem, maar je hebt gewoon de juiste mensen nodig. Van den Brom wil ook niet te veel mensen die hem zeggen wat er moet gebeuren. Hij is de baas en Besnik Hasi, Geert Emmerechts en Max de Jong zijn assistenten. Niet dat hij tegen het idee van een spitsentrainer is, maar je kan er ook tien mensen bij zetten. Dat is een andere filosofie dan de concurrent (Club dat vorig seizoen met linietrainers werkte, nvdr.) .' Wie regelt dan het verkeer, naast uw technische staf? 

'Ik werk steeds meer met Jean Kindermans, die verantwoordelijk is voor onze jeugd, maar op termijn de technisch directeur wordt, of al bijna is. En dan heb je mezelf, de voorzitter en Philippe Collin. We geven onze mening, kijken naar de prijs. We werken hier met steeds kortere lijnen.' Nochtans hadden jullie met Laurens De Bock van Lokeren een persoonlijk akkoord. Toen Club meer bood, leek het net dat de lijnen niet kort genoeg waren en jullie te traag handelden. Omdat u voor uw investeringen moet passeren bij uw directiecomité. 

'Niet juist. Ik heb een rechte lijn met Roger Vanden Stock.. We hadden elk uur contact en konden meteen een beslissing nemen. Roger en ik weten al twee jaar dat De Bock potentie heeft. Voor volgend seizoen was hij een interessante speler. Maar voor een correcte prijs. Wij wilden maximaal 2 miljoen euro geven, plus een speler (Odoi, nvdr.) . Alles verliep correct. En Laurens De Bock wou naar Anderlecht komen, dat lees je tussen de lijnen. Maar Lokeren probeert er zoveel mogelijk uit te halen. Logisch. Dat gebeurt nu ook met Malanda, dat zullen wij ook doen bij pakweg Mbokani. Als de concurrentie dan drie miljoen betaalt, heeft Roger Lambrecht dat goed gespeeld. En proficiat aan Club met hun speler. De prijs is hun probleem, niet het onze.' Vroeger was het doorgaans Anderlecht die de concurrentie overblufte.

'Het is niet dat we geen drie miljoen euro kunnen betalen. Maar we hebben een budget waar we niet te zeer van willen afwijken. Hebben we vorig seizoen te veel betaald voor Praet? Neen, want hij is een topper. Een contractverlenging voor Bruno? Hebben we direct gedaan.' 

'Ik zeg u wel: de zaak-Biglia zal als een duidelijk signaal gebruikt worden naar onze spelers dat we geen duimbreed afwijken van onze lijn. Of hij nu de 20ste januari (wanneer het doktersbriefje verloopt, nvdr.) terugkomt of in maart: hij gaat momenteel niet weg voor minder dan het bedrag dat contractueel bepaald is. Gaan we een oplossing zoeken voor juni? Ja, als beide partijen er baat bij hebben.' Nog steeds voor die 8 miljoen euro? 

'Dat is in juni bespreekbaar. Ik hoop dat Biglia op 20 januari genezen is van zijn migraine.' Vindt u het kies van een aanvoerder, die een miljoen euro per jaar opstrijkt, om zich te verschuilen achter een doktersbriefje?

'Als ik de verklaringen van zijn makelaar lees, is Lucas zwaar ziek.' En u gelooft dat? 

'Migraine is niet hetzelfde als een gebroken been. Het is zoals rugpijn: moeilijk vast te stellen. Tot nu toe geloof ik het nog altijd. Je kan toch geen speler beboeten omdat hij ziek is?' Maar wel omdat hij dagenlang geen teken van leven geeft. 

'Het was inderdaad bizar dat we een week geen nieuws hoorden. Maar hoe we dat aanpakken, bespreken we intern. Die zaak stoort ons maar komt in orde, geloof me.' 


Dus u trekt geen vervanger zoals Demy de Zeeuw aan?

'Dat heb ik niet gezegd. (grijnzend) Anderlecht gaat wellicht wel nog iets doen voor 31 januari.' Hoe erg zou u het vinden als Matias Suarez toch bij Anderlecht blijft?

'Dan hebben we er een goede speler bij, maar dan moet hij zo snel mogelijk zijn oude niveau trachten te halen. CSKA Moskou wil de transfer nog steeds realiseren, dat voel ik wel.' Alle documenten zijn getekend, door speler en club. Wat als u zijn transfersom misloopt?

'We hadden zijn transfer opgenomen in ons budget. We zouden dat geld goed kunnen gebruiken, maar financieel is het geen catastrofe als hij blijft. Dan hebben we dat kapitaal weer op het veld lopen.' 

'Je hebt clubs die geld sparen op de rekening. Roger Vanden Stock wou altijd zijn kapitaal op het veld zien. Daardoor ga je soms wel eens in het rood boekhoudkundig. Maar donderdag kreeg ik nog telefoon van Italianen die me de prijs van Praet, Bruno en Kouyaté vroegen. Als het financieel minder loopt, kunnen wij altijd spelers verkopen voor een pak geld.' En heeft Suarez er zelf geen baat bij dat zijn medische tests volgende week mislukken?

'Financieel wil hij het liefst naar Moskou, maar ik denk dat hij in zijn binnenste geen traan zal laten als hij hier moet blijven. We zien wel.' 


Acht miljoen meer of minder maakt een verschil. Hoe bokst u op tegen de concurrentie die steeds kapitaalkrachtiger wordt?

'We zien ook wat Genk verkocht heeft en aan de Champions League overhield en wat Club Brugge kan investeren. Nu, je kan veel centen hebben, maar het gaat om de kwaliteit van de mensen die met dat geld omspringen. Real Madrid gooit er het meeste geld tegenaan, maar de voetbalfilosofie zit bij Barcelona.' 


U twijfelt aan het voetbalverstand binnen Club?

'Neen. Dit is geen analyse van Club Brugge, maar een algemeen gegeven. Wanneer wij minder centen hebben, wordt creatief gezocht hoe we onze status kunnen behouden. Dat is de kracht van Anderlecht. Dan moet je voldoende voetbalkennis hebben in je club om je ambities waar te maken.' Vandaar dat jullie tegenwoordig Argentinië links laten liggen en bijvoorbeeld de Spaanse markt afschuimen?

'We zitten minder in Argentinië, dat klopt. We hebben daar Frutos, Biglia, Pareja en Suarez voor een interessante prijs kunnen halen, maar de dag dat de traditionele topclubs in de middenmoot staan, is er iets aan de hand. River Plate heeft in tweede klasse gespeeld, Boca Juniors kent veel problemen. Dan weet je dat het niveau zakt, maar de prijzen blijven dezelfde of zijn zelfs hoger. Dan kan je beter een ander land zoeken. Zoals Spanje. Vroeger kon je een Spaanse speler nooit naar België halen. Nu komen er nog steeds geen toppers, maar ik verwacht de komende jaren wel dat meer spelers uit de Spaanse subtop hier zullen belanden.' Welke andere 'creatieve' oplossingen spreekt u aan?

'Zelf spelers opleiden. Woensdag stonden Dennis Praet en Massimo Bruno op het veld en zaten Dedoncker (17), Lukaku (19), Heylen (19) en Tarfi (19) op de bank. En er zijn er nog. Kunt u zich dat inbeelden? Dat is lang geleden bij Anderlecht. En verder is een netwerk in het moderne voetbal bijzonder belangrijk. Ik zie dat met Van den Brom. Het netwerk van die Nederlanders is on-voor-stel-baar. Waar ook ter wereld zit wel een Nederlandse jeugdtrainer of technisch directeur. Wie? Een Hondurees (tester Andy Najar, nvdr.)? En waar zit die? Hij neemt zijn telefoon en een dag later weet Van den Brom hoe goed die is.' 

'Zijn er goeie trainers in België? Natuurlijk. Maar er zijn zo veel spelers in de wereld die einde contract zijn. Dan moet je een netwerk hebben om te weten waar er zaken te doen zijn.' Is het geen risico om blind te varen op de spelers die uw coach aandraagt?

'Dat is niet correct. Ook met Ariël Jacobs of Frank Vercauteren werd er overlegd welke speler we konden gebruiken. Het verschil is hun netwerk. Als dat niet verder reikt dan de Belgische en een andere competitie, ben je beperkt.' 

'De trainer is, zeker in een club als Anderlecht, altijd de belangrijkste persoon. En belangrijk is dat je ermee kan samenwerken. Het stoort de buitenwereld blijkbaar dat de samenwerking tussen Anderlecht en zijn trainer, Jacobs en nu Van den Brom, al jaren goed zit.' Nuytinck, Armenteros, eventueel De Zeeuw: die dragen toch de stempel van Van Den Brom?

'Neen. We zitten elke week in Nederland. Toen Van den Brom zei: haal Nuytinck, dat wordt een topper , hadden wij al scoutingsrapporten van die speler. Die was ons bekend. Vandaag is hij de patron van onze verdediging. Hij heeft de kwaliteiten om binnenkort opgeroepen te worden voor Oranje.' Dat wordt in Nederland tegengesproken. 

'Ik zie toch wat ik zie, hé. We zitten er kort op. We grijpen bijvoorbeeld naast Arkadiusz Milik (18-jarige Poolse aanvaller, nvdr.) die naar Leverkusen gaat, en Oscar Hiljemark (20-jarige Zweedse middenvelder, nvdr.) , die voor PSV koos. Jammer, maar we hadden het toch goed gezien.' 

'Ik merk dat we in Europa een inhaalbeweging maken. De impact van de transfer van Armenteros deed me plezier. Het was lang geleden dat een speler waar heel Nederland achter zat naar een Belgische topclub komt. En dat door de aanwezigheid van Van Den Brom. Maar ook dankzij de aantrekkingskracht van onze nationale ploeg. Mensen kijken bovendien op als ze ons trainingscomplex zien, of dat van Standard.' Na amper zes maanden lijkt het of Anderlecht uit de hand van zijn trainer eet. Hoe verklaart u dat?

'De resultaten zijn essentieel. Met het halen van de Champions League heeft Van den Brom veel credibiliteit opgebouwd. En met het voetbal dat gebracht wordt.' Hij heeft geen verborgen agenda en dat bevalt me', zei u ook.

'Ik heb het meegemaakt dat trainers achter elke deur of kast een schim zagen. Van den Brom zegt waar het op staat en daar hou ik van. Hij ligt goed bij de spelers en voor de media is hij ook goed.' 

'Ervaring is in voetbal heel belangrijk. Dat kan je niet kopen. Dat geldt voor managers en voor trainers. Van den Brom werkt vaak op fingerspitzengefühl , omdat hij als speler ervaring heeft op hoog niveau. Hij heeft me al gezegd dat hij een moeilijke mens was, zeker op het einde van zijn carrière. Hij kan perfect inschatten hoe een speler zich gedraagt in bepaalde situaties. Omdat hij het zelf meemaakte. Hij heeft de potentie een grote coach voor Anderlecht te zijn.. Maar voor elke trainer geldt hetzelfde: de resultaten bepalen alles.' vanholsbeeck

Boskamp: "Als ik Van Holsbeeck was, zou ik ermee stoppen"
Olympique Marseille en Nice tonen interesse in Trebel
Erik Lambrechts fluit Genk - Anderlecht
Anderlecht blijft aandringen voor Turks International
Hein Vanhaezebrouck: "Emilio Ferrera doet iets extra met de jeugd"
Kara: "Alles gaat goed met me en ik ben blij dat ik hier opnieuw ben"
Van Holsbeeck: “Als we Teodorczyk afgelopen zomer verkocht hadden waren fans ontevreden"
Vanhaezebrouck: "Psycholoog ook nuttig als er geen problemen zijn"
Anderlecht zet Siebe Schrijvers op verlanglijstje
Vanhaezebrouck: "Door de overname zijn middelen beperkt"
Roger Vanden Stock wordt ereburger van Anderlecht
Anderlecht zonder Obradovic, Chipciu en Boeckx naar Genk
Vanhaezebrouck: "Operatie voor Onyekuru onafwendbaar"
Vanhaezebrouck praat met Vranjes
Anderlecht volgt spits van Standard

Meer nieuws...