Nieuw Anderlecht in de maak !

Anderlecht lijkt goed op weg om zijn landstitel te verlengen, maar paars-wit bereidt zich tegelijk voor op een grondige vernieuwing van zijn elftal. Anderlecht nadert het einde van een cyclus en dreigt aan het einde van het seizoen de centrale as van het kampioenenteam van vorige zomer kwijt te zijn. Van Holsbeeck mag tijdens deze wintertransferperiode al aan de slag om een gedaantewisseling van Anderlecht voor te bereiden.Herman Van Holsbeeck geniet nog even van een vakantie in Dubai, maar vanaf het weekend stort de manager van Anderlecht zich voluit op de wintertransferperiode. Hij weet dat zijn team op het einde van een cyclus afstevent en beseft als geen ander dat je daar best goed op voorbereid bent. Van Holsbeeck maakte eerder immers al twee gelijkaardige scenario mee.


Van Holsbeeck zag in de loop van 2006 al eens een nagenoeg volledig kampioenenelftal vertrekken. Tussen 2005 en 2006 verloor Anderlecht met Aruna, Jestrovic,  Tihinen, Traoré, Zewlakow, Vanderhaeghe, Kompany, Zetterberg en Wilhelmsson heel veel kwaliteit. Van Holsbeeck trok de markt op en haalde in één jaar met Juhasz, Frutos, Hassan, Van Damme, Biglia, Boussoufa, Tchite, Pareja, Mbokani, en Wasilewski een nagenoeg volledig nieuw elftal in huis, dat Anderlecht in 2007 kampioen maakte.


Dat zo een vernieuwingsoperatie niet altijd van een leien dakje loopt, moest Van Holsbeeck twee jaar geleden ervaren. Anderlecht werd in 2010 kampioen, maar verloor in één jaar tijd Van Damme, Polak, Boussoufa en Lukaku. Van Holsbeeck beleefde het moeilijkste seizoenseinde uit zijn Anderlechttijd en zag de club pas derde eindigen, met bakken kritiek tot gevolg.Anderlecht sloeg terug met de komst van Jovanovic en Mbokani en greep vorig zomer opnieuw de landstitel, maar het dreigt in één jaar tij de centrale as van het kampioenenelftal te moeten vernieuwen. De aanzet daartoe is al gegeven, want centraal achteraan werd Nuytinck in de zomer al gehaald en Juhasz op een zijspoor gezet. Was dat nog een eigen keuze , dan moet Anderlecht zich ook voorbereiden op andere verliezen in de centrale as. Biglia wil liever nu vertrekken dan in de zomer, Mbokani laat er geen twijfel over bestaan dat hij volgende zomer de grote poort van het Astridpark achter zich wil dichttrekken. En voor wie hem mocht vergeten zijn: met Suarez verloor Anderlecht een belangrijke schakel van zijn kampioenenteam.Ook een aantal contracten loopt in de zomer af. En niet van de minste. Zo eindigt de overeenkomst met Jovanovic en is het nog lang niet zeker dat de assistkoning langer in het Astridpark bliijft. Maar ook het contract van Iakovenko -met zes goals als supersub- loopt in de zomer af en over een verlengd verblijf is er nog niet gesproken. Ook Wasilewski is einde contract en mag de club daarom nu al verlaten. Dat geldt ook voor Odoi, al wil Anderlecht hem en Wasyl niet allebei laten gaan.Ook Juhasz, Kanu, Molins, Reynaldo (deze zomer einde contract) en Canesin mogen deze winter al weg,al zou Van den Brom Kanu liever niet zien vertrekken. Aan het intrinsieke talent van Canesin wordt in het Astridpark niet getwijfeld, maar de Braziliaan blijkt geen flankspeler en dreigt op zijn beste positie achter de diepe spits derde of zelfs vierde keus te worden. Praet heeft zich immers opgeworpen tot vaste waarde en ook Vargas komt centraal het best tot zijn recht. Ook Cyriac lijkt voorbestemd voor een positie achter een diepe spits. Met Praet, Vargas, en Cyriac heeft paars-wit al een stuk van het nieuwe Anderlecht in huis, maar dat belet niet dat Van Holsbeeck deze maand al op zoek gaat naar verdere vernieuwing van zijn kern, in de wetenschap dat een inloopperiode van enkele maanden nooit kwaad kan. Een verdedigende middenvelder, rechterflank en een spits staan bovenaan het lijstje.Anderlecht moet tenslotte ook rekening houden met een mogelijk vertrek in de zomer van de onder meer door Zenit gegeerde Kouyaté, maar met de beloften Heylen en Mbemba (beiden 18) heeft paars-wit mogelijke vervangers in eigen huis.

rsca vanholsbeeck

Wouter Vandenhaute: "Wat in de kranten staat is grotendeels waar"
Ferrera zorgde voor wrevel op Neerpede
Jestrovic: "Afgelopen zomer was Boakye gratis vandaag kost hij 5 miljoen euro"
Vanhaezebrouck: "Dit was de beste Kums die we bij Anderlecht gezien hebben"
Bruno: "Met iets meer automatismen kan ik me uitleven op die positie"
Kara twijfelachtig tegen Bayern München
Buitenlands bod van 135 miljoen euro voor RSC Anderlecht?
Kums: "We moeten blijven winnen"
Hanni: "Je moet de keuzes van de coach aanvaarden, maar je moet altijd klaar zijn"
Alisher Oesmanov: "Nog geen beslissing genomen over Anderlecht"
Vanhaezebrouck: "Dit Moeskroen is moeilijk te bekampen"
Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!

Meer nieuws...