Van Himst over Anderlecht: "Het is bijna MERCKXIAANS”

Krachtiger had Anderlecht zijn jaar geen luister kunnen bijzetten. Met het pareltje van Ronald Vargas, de 4-1 tegen Lierse, zette paars-wit een meesterlijk orgelpunt achter een monsterlijk goed jaar waarin de tegenstand in België met huid en haar werd opgevreten. “Merckxiaans”, betitelt Paul Van Himst, boezemvriend van de allergrootste oud-renner, de prestatie van ‘zijn’ Anderlecht.
Oververdiende 31ste titel in meiOp 6 mei knalden de champagnekurken een eerste keer in het Astridpark. Ook al moest de titelviering bijna uitgesteld worden door de 0-1-achterstand in die draak van een wedstrijd tegen enig overgebleven rivaal Club Brugge, én ook al zette Guillaume Gillet de feestelijkheden pas in de 93ste minuut in gang met een penalty, titel nummer 31 was dubbel en dik verdiend. Met zes punten voorsprong na de reguliere competitie, vier na de play-offs. Een waardig afscheid voor Ariël Jacobs.

Van Himst: “Een schande zou het geweest zijn als een andere ploeg nog met de titel zou gaan lopen zijn. Anderlecht had de meest talentvolle kern en die hoort te winnen. Volstrekt normaal dus dat ze kampioen geworden zijn.”2012 was ook het jaar waarin Anderlecht zijn Europees blazoen oppoetste.


Een eerste, groot succes voor debuterend trainer John van den Brom. Na de pijnlijke Europa League-uitschakeling tegen AZ in februari en de terugkerende Champions League-uitschakelingen onder Ariël Jacobs, wist de Nederlander paars-wit - al was het dan in extremis tegen Limassol - voor het eerst in zes jaar te plaatsen voor de Champions League.Wat meer is: anders dan de laatste edities, streed Anderlecht tot de slotspeeldag mee voor Europese overwintering. Na de draw op Milan en de winst tegen Zenit bleef iedereen achter met het gevoel dat er veel meer in zat.

Van Himst: “Ze hebben boven verwachting gepresteerd en hadden met hun prestaties altijd moeten overwinteren.Het was een eervolle uitschakeling, die verraadt dat Anderlecht volgend seizoen hoog mag mikken in de Champions League. De top is te hoog gegrepen, maar Anderlecht moet voor geen enkel team uit de Europese subtop onderdoen.”Autoritair leider in eigen landEn in België gaat Anderlecht gewoon door op zijn elan. Na een aarzelende start in de Jupiler Pro League was er dit seizoen geen houden meer aan. Met nu al acht punten voorsprong op Zulte Waregem, dertien op Club en liefst zestien op Genk.Van Himst: “Het werk en de verdienste van Van den Brom, die Anderlecht weer een identiteit heeft gegeven. Jacobs heeft zeker ook goed werk geleverd, maar ging toch vooral uit van de organisatie en van de verdediging. Van den Brom durft meer.Hij denkt offensief, met hem is er meer beweging en variatie. Bovendien liet hij afgeschreven spelers als Tom De Sutter en Sacha Iakovenko boven zichzelf uitstijgen en deinst hij niet terug om onervaren jongeren als Dennis Praet en Massimo Bruno maximaal in te zetten.”Historische reeks van tien zeges op rijEn dan is er nog die spraakmakende serie van 30 op 30. Niet zomaar een reeks.Eentje gekruid met sensationele stuntzeges tegen AA Gent (5-0), Club Brugge (6-1) en Racing Genk (2-4). Anderlecht verpulvert de tegenstand, zonder overdrijving.

Van Himst: “Bijna Merckxiaans. Natuurlijk was Eddy in zijn tijd nog van een ander niveau - wereldtop - maar als je je competitie zo domineert en alles wint, mag je de vergelijking wel maken. Nog meer omdat Anderlecht ook elke wedstrijd in handen neemt, steeds ten aanval trekt en tot het einde de kloof probeert uit te diepen. In België overklassen ze alles en iedereen (grinnikt).”Straks titel en Gouden Schoen?En dan moet Anderlecht in 2013 nog oogsten wat het in 2012 gezaaid heeft.

Aan dit tempo over een paar maanden de 32ste titel. Maar eerst, op 23 januari, de Gouden Schoen die na Matias Suarez in 2011 meer dan waarschijnlijk weer in paars-witte rangen blijft.

Van Himst: “Mbokani gaat hem winnen.Ook al heeft Proto Anderlecht dit jaar meermaals gered. Mbokani, samen met Proto en Vossen, wellicht in mijn top drie.Als Anderlecht in 2013 even succesvol wil zijn, moet de club ‘Dieu’ houden.”PurpleSpirit.be

vanhimst rsca

Dominique Baeyens geeft Hein Vanhaezebrouck advies
Gerkens: "Alleen door samen te werken geraken we hier uit"
Boze RSCA-fans wachten spelers op in Neerpede
De RSCA-dames doen wel wat ze moeten doen 'winnen'
Vanhaezebrouck: "Ik kan supporters begrijpen"
Anderlecht blijft ook op Stayen in hetzelfde bedje doodziek
Anderlecht-fans leggen match 10 minuten stil met vuurwerk
Peter Vandenbempt: "Spelers vielen achterover van verbazing, ze wisten van niets"
Kara fit voor Play-Offs
Deschacht wil gesprek met Coucke
Verboomen fluit STVV - Anderlecht
Zeven beloften in selectie tegen STVV
Geen Markovic en Trebel tegen STVV
Deschacht meldde zich ziek
Vanhaezebrouck: "De spelersgroep steunt me nog"

Meer nieuws...