Gent en Anderlecht zijn in evenwicht in de beker

AA Gent en Anderlecht hebben vandaag 1-1 gelijkgespeeld in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Cofidis Cup. Jovanovic bracht de bezoekers op voorsprong na een knappe aanval over rechts, maar het bleef tijdens de eerste helft opletten geblazen voor de snelle counters van de thuisploeg. Op één van die tegenprikken kon Mboyo, uitgerekend hij, de bordjes in evenwicht brengen. In de tweede helft probeerde Anderlecht nog de bakens te verzetten, maar een dubbele afweergordel van Gent wachtte de bezoekers op. Verder dan een afgekeurde goal van Massimo Bruno en een vrije trap van Lucas Biglia kwam de landskampioen niet meer, waardoor de Buffalo's op 16 januari niet geheel kansloos afreizen naar het Astridpark.

Rustig toeleven naar de bekerwedstrijd zat er niet in voor AA Gent. De club stond immers onder hoogspanning na de 2 op 21 in de competitie en Mboyo wakkerde afgelopen zondag bovendien het vuur nog wat aan door in de clinch te gaan met de eigen supporters. Voor de aanvang van de partij zetten Mboyo en zijn voorzitter Ivan De Witte een charme-offensief in gang richting de eigen fans, en het gros ervan leek hun voormalige kapitein toch weer in de armen te willen sluiten. De amper 19-jarige Hannes Van der Bruggen neemt de aanvoerdersband van hem over. In tegenstelling tot de Buffalo's kwam Anderlecht vanavond boordevol vertrouwen afgezakt naar Gentbrugge. Paars-wit wist in zijn laatste zeven competitiewedstrijden liefst 27 keer te scoren, en het zette die zegereeks in met een klinkende 5-0-thuisoverwinning tegen, jawel, AA Gent. Nog meer gunstige statistieken voor de landskampioen: van de vorige vijf bekerconfrontaties met Gent wist Anderlecht er vier te winnen. Coach John van den Brom zag Mbokani (en ook De Sutter) in extremis uitvallen met griep, waardoor Jovanovic diep in de punt ging spelen en de linkerflank werd bevolkt door een (andermaal schimmige) Kanu. Terwijl het de voorbije jaren de gewoonte was dat in de Cofidis Cup de tweede doelman tussen de palen stond, kreeg vaste waarde Silvio Proto in doel zelfs ook de voorkeur op Thomas Kaminski. En die Proto moest al gauw alles uit de kast halen na een schitterende vrijeschop van Remacle. Een erg gretige Yaya Soumahoro ging al vroeg heel vlotjes langs Kouyaté. Die haalde zijn tegenstrever tegen de grond, met een vrije schop vanop een aangename positie tot gevolg. Remacle borstelde de bal richting kruising, maar Proto redde knap. Ook met de rebound van Brüls wist de bezoekende goalie wel raad. Anderlecht geraakte aanvankelijk moeilijk in de wedstrijd, maar bij een eerste voldragen tegenaanval was het meteen raak: Kljestan bereikte Bruno op rechts, de jonge winger gaf mee in de loop van Jovanovic en die liet Padt in één tijd het nakijken. Ei zo na werd het even later 0-2 na een vrijwel identieke aanval, maar Padt kon Praet het scoren beletten. En die misser zou paars-wit meteen (zo'n zes seconden later) zuur opbreken. Na een razendsnelle counter knalde Soumahoro snoeihard op de lat. In de herneming was het Mboyo, uitgerekend hij, die de gelijkmaker met wat geluk binnen kon tikken. Nadien was het balbezit voor de bezoekers, maar Gent kon er op de counter nog een paar keer scherp uitkomen. Dat had echter weinig doelgevaar tot gevolg, waardoor 1-1 meteen ook de ruststand was.

Blijkbaar moeten beide ploegen slappe koffie hebben gekregen tijdens de rust, want de tweede helft was over heel de lijn teleurstellend. Net zoals aan het eind van de eerste helft trok Gent een dubbele afweergordel op. Anderlecht bivakeerde op de helft van de thuisploeg, maar veel uitgespeelde kansen konden de Brusselaars evenwel niet bijeenvoetballen. Wanneer de bedrijvige Bruno dan toch fraai scoorde, keurde Delferière de treffer af. Na een vrijeschop van Biglia werd thuisdoelman Padt (erg licht) gehinder door Bram Nuytinck. Bruno deponneerde de rebound knap in het lege doel, maar de scheidsrechter had dus een fout gezien van de Nederlandse verdediger. Daar waar Gent in de eerste helft bij momenten nog scherp kon counteren, lieten ze dat in de tweede helft na. Meer zelfs: de bezoekers waren er nog twee keer dicht bij. Eerst moest Padt zijn kunnen tonen op een knappe vrijeschop van Biglia, nadien bood Jovanovic Kanu de 1-2 aan. De vervanger van de zieke Mbokani trapte echter recht op Padt. De thuisploeg kon daar niks meer tegenover stellen, waardoor we na nieuwjaar dus nog een wedstrijd krijgen in het Astridpark.

Goals: 10' Jovanovic (0-1), 15' Mboyo (1-1)
AA Gent: Padt, Melli, Arzo, Maréval, Rafinha, Brüls, N'Diaye, Soumahoro (85' Conté), Van der Bruggen, Remacle (88' Messoudi), Mboyo (82' Arbeitman)
Anderlecht: Proto, Safari, Nuytinck, Kouyaté, Gillet, Kanu, Biglia, Kljestan, Praet (79' Molins), Bruno, Jovanovic
Gele kaarten: 4' Kouyaté, 54' Nuytinck, 57' Kljestan, 89' N'Diaye, 85' Gillet
Toeschouwers: 4.995
Scheidsrechter: Sébastien Delferière

cofidiscup gent

Kums: "Ik en Weiler hadden een andere voetbalvisie"
Uros Spajic: "Boakye is sterk, snel en doelgericht, ik zou hem aanraden"
Uros Spajic: "Wie zwaar verliest moet boos zijn op zichzelf"
Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen

Meer nieuws...