Mbokani net op tijd terug voor topper tegen Club Brugge

Dieumerci Mbokani (26) kreeg gisteren een schorsing van drie speeldagen effectief en n voorwaardelijk voor zijn natrap in het gezicht van Lokeren-speler Killian Overmeire. Hij mist de duels tegen Charleroi, AA Gent en KV Mechelen, maar is wel terug voor de topper tegen Club Brugge. Ook daarom vecht Anderlecht de sanctie niet aan. Vrijdagavond tegen Waasland-Beveren mag Dieumerci Mbokani nog meespelen, maar daarna moet de paars-witte topscorer zich concentreren op de Champions League. Zijn schorsing van drie speeldagen in de competitie gaat immers pas volgende week in. 


Mbokani verscheen gisteren niet zelf voor de Geschillencommissie. De spits wordt pas morgen terug verwacht nadat hij zich met Congo kwalificeerde voor de Afrika Cup en liet zich vertegenwoordigen door advocaat Danil Spreutels en teammanager Gunther Van Handenhoven. De aanvaller werd vervolgd op basis van tv-beelden en dus bekeek het tribunaal gisteren nog eens de beelden van die bewuste fase dik twee weken geleden tegen Lokeren (0-3). De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie had via mail bevestigd dat hij de natrap niet had waargenomen, maar in de vertragingen was te zien hoe Mbokani na een fout van Killian Overmeire zijn voet in het gezicht van de Lokeren-speler trapt. 


Bondsprocureur Johan Cambier eiste dan ook een zware straf. 'Het kan niet betwist worden dat Dieumerci Mbokani opzettelijk natrapt in het gezicht van Overmeire', stelde de procureur. 'Hij kijkt immers eerst waar zijn tegenstander zich bevindt. Bovendien heeft mijnheer Mbokani geen maagdelijke reputatie. Hij werd al twee keer opgeroepen op basis van tv-beelden. Vorig jaar werd hij nog vrijgesproken na een incident met Standard-speler Pocognoli, maar in 2010 kreeg hij vier speeldagen schorsing voor een drieste tackle op Beerschot-speler Wanyama. Daarom eis ik nu zes speeldagen schorsing, waarvan vier effectief.' 


Meester Danil Spreutels reageerde hier op kalm. 'Wij betwisten niet dat hij een rode kaart verdiende', pleitte de Anderlecht-advocaat. 'Er was eerst een fout van Overmeire, maar daarna raakt Mbokani zijn hoofd. Het was echter geen groot incident. Dieu bood meteen excuses aan en Overmeire bleef kalm. Er is een verschil tussen een ongelukkige reflex en een echte vorm van agressie. Het was een reactie die nooit de bedoeling had om de tegenspeler ernstig te blesseren. Zo'n actie valt niet goed te praten, maar is wel begrijpelijk. Mbokani wordt elke match door verdedigers afgestopt op allerlei agressieve manieren. Dat maakt hem vatbaarder voor zulke reflexen dan verdedigers.' Spreutels vocht ook de slechte reputatie van de Congolees aan. 'Er is een verschil tussen de Mbokani van vroeger en de Mbokani van nu. Sinds zijn terugkeer uit het buitenland is Dieu niet meer zo'n wildebras die op en naast het veld wel eens in de fout ging. Hij toont nu het respect dat nodig is. Een langere voorwaardelijke straf kan hem daaraan blijven herinneren. Anderen kregen bovendien maar twee speeldagen voor een duidelijke elleboogstoot. (doelt op Ezekiel van Standard voor elleboog aan Rafinha, nvdr.)'


De procureur wierp nog op dat Mbokani nu maar drie waarschuwingen per seizoen meer krijgt in plaats van zes vroeger, maar de strafmaat werd toch vastgelegd op drie speeldagen effectief en n voorwaardelijk. Daarbij komt nog een boete van 400 euro. De maker van zes goals is daardoor geschorst tot 3 november tegen KV Mechelen en keert op 11 november terug voor de topper tegen Club Brugge. 


Mbokani zelf had altijd gezegd dat hij beroep zou aantekenen als zijn sanctie meer dan twee duels betrof, maar Anderlecht verzet zich niet. 'We vinden het een billijke straf en gaan zeker niet in beroep', verklaarde advocaat Spreutels achteraf. 


Die beslissing is eigenlijk logisch. RSCA had zes dagen om het vonnis aan te vechten en als het dat doet, komt de zaak pas volgende week voor. Indien de straf dan bevestigd zou worden, had Mbokani het duel met Club Brugge wel gemist. 

mbokani spreutels vanhandenhoven makkelie

Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"
UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht
Anderlecht versterkt scoutingscel met data- expert
AEK Athene niet opgezet met protest actie van Vranjes
Sparta Praag stuurt officieel bericht over Stanciu de wereld in
Is Anderlecht bereid prijs Dendoncker te laten zakken?
Kara speelklaar voor Play-off1
Stanciu tekent vandaag contract van 3,5 jaar bij Sparta Praag
Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern Mnchen"

Meer nieuws...